Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Testületi januárban - 3., befejező rész

2013.01.31

 

A harmadik, befejező rész következik.

 

Könyvtárosunk, Horváth István beszámolója tömör, lényegre törő és konkrét volt. Nagyra tartom őt azért is, mert felismerte: az internetben hatalmas lehetőségek és előnyök rejlenek. A Móricz Zsigmond Könyvtárnak van facebook- és weboldala, melyet István egymaga kezel és gondoz.

http://www.facebook.com/MoriczZsigmondNagykozsegiKonyvtar

www.mkonyvtar.uw.hu

Örömmel olvastam a könyvtári beszámolóban arról is, hogy a jól prosperáló, gyermekeknek szóló író-olvasó találkozókat István a felnőttek számára is igyekszik kiterjeszteni, azaz olyan irodalmárokat meghívni, akik a legnagyobbaknak is érdekesek lehetnek.

Nagyszerű dolog az is, hogy könyvtárunk „nyitott a lakosság épülését szolgáló rendezvények lebonyolítására” is, ráadásul könyvtárosunknak jó érzéke is van a házigazda szerepkör ellátásához, ami nem mindennapos minálunk... Ebből az is leszűrhető, hogy a könyvtár nyit: nem mutogat a művelődési házra, hanem a kölcsönzésen túl programokat is kínál.

A tavalyi évben 115 új beiratkozó volt, ami remek adat. Az már kevésbé, hogy naponta átlagosan csupán tizen kutatnak könyvek után…

 

Ha már az internet szóba került: hivatalos honlapunkon (www.mezofalva.hu) sajnos a testületi ülésekre szóló lakossági meghívó ezúttal sem jelent meg - több hónapja már ez a helyzet -, jóllehet határozatunkba foglalt tény, hogy az ülések előtt öt nappal meg kell ezt jelentetni… Vajon miért titkolózunk? Az esetleges érdeklődők elől miért rejtjük el az időpont és a napirend információit?

 

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, Ács Sándorné Éva még november 29-én fordult Márok Csaba polgármesternek címzett levéllel az önkormányzathoz, illetve a képviselőtestülethez. Ebben vészjelzést adott le és kérte, hogy valamilyen módon próbáljuk meg segíteni ügyüket. Földterületük bérleti jogviszonya ugyanis 2013. október 31-én lejár és félő, hogy rajtuk kívül sokan jelentkeznek majd ezekre. A mintagazdaság 453 hektárját ugyanis 10 egységben hirdették meg. Mindezen tények pedig csökkenti az esélyét annak, hogy folytathatják immáron több évtizedes munkájukat. Részlet a levélből:

„A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ alulról jövő civil kezdeményezésként jött létre, és az évek során hazai és nemzetközi elismertséget szerzett. Az ökológiai mintagazdaság 20 éve vegyszerek és műtrágyák nélkül művelt területei jelentős tudományos és szakmai értéket képviselnek. Diplomamunkák, doktori disszertációk készültek és készülnek gazdaságunkban. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ folytatni kívánja közhasznú tevékenységét, a fenntarthatóság és a demokrácia érdekében végzett oktató és bemutató munkát. Ennek érdekében vásároltuk meg 2010-ben a mintagazdaság központjában levő kúriát és majort, ahol egy fenntartható, környezetbarát megoldásokat bemutató oktató és gazdasági központot kívánunk kialakítani. Ezért hoztuk létre Kishantosi Csodakert néven a bemutató kertet is.

Az ökológiai mintagazdaság tervei egy német - magyar kormányközi együttműködésben készültek el. A szakértői munkát a német kormány finanszírozta. Az ökológiai mintagazdaság kialakítására és működtetésére ezen tervek alapján kapta meg a területek bérleti jogát a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kht. 1998. novemberében. Sok segítséget kaptunk az elmúlt húsz évben dán barátainktól, partnereinktől is, akik példa értékűnek tartják a kishantosi tevékénységet, és akikkel Kishantoson a fenntarthatóság és a demokrácia európai központját tervezzük közösen létrehozni. Fentiek alapján kérjük támogatásukat a Kishantosi Vidékfejlesztési központ ökológiai mintagzadaságának fennmaradása és továbbfejlődése érdekében.

A levél konkrétan nem tér ki arra, hogy pontosan miként is képzelik el a segítségnyújtást. Annyi derült csak ki, hogy azt remélték: Mezőfalva Képviselőtestülete napirendre veszi és megtárgyalja Kishantos ügyét, valamint kialakítja ebben álláspontját. Jelezték továbbá, hogy Hantos polgármesterének Támogató Nyilatkozatát pályázatukhoz csatolták...

Ami, legalábbis engem, különösen érzékenyen érintett ennek kapcsán: ez a levél a képviselőkhöz nem jutott el! Csak január 6-án, Éva közvetlenül a képviselőkhöz elküldött e-mailjéből értesülhettünk az ügyről. Midőn furcsállta, hogy semmiféle reakciót sem kapott(!)… Mikor ezt feszegettem, polgármesterünk válasza az volt: nem szándékosan alakult ez így, egyszerűen elkeveredhetett a levél… (Az már csak margóra kívánkozik, hogy bármiféle segítségnyújtás helyett sorainkból is érkezett be pályázat, ami természetesen teljes mértékben jogszerű, csakhát…).  

A beérkezett pályázatok bontása december 3-án megtörtént… Több képviselő is hangsúlyozta, hogy nincs a kezünkben eszköz, amivel féken tudtuk volna tartani a pályázókat. Még ha Mezőfalváról valamilyen „csodatevésünk” folytán nem is lett volna jelentkező, máshonnan annál inkább. Ráadásul ebben az esetben egészen biztosan idegenek kezébe kerülnek az értékes földterületek… Elhangzott az is, hogyha az állam a Kishantosi Központot jelenlegi formájában meg szeretné tartani, akkor rájuk szabott pályázatot ír ki... Nem ez történt...

 

Végezetül egy jó hír: lehetőség van arra, hogy a diszkó épületének hasznosításáról megkezdődjenek a tárgyalások! Honlapunkon is olvasható képviselői indítványomra pozitív visszajelzések érkeztek, ami kellemes meglepetés volt számomra. A polgármester nyitott a megfelelő feltételek melletti bérbeadásra. Első lépésként az épület megtekintését javasolja, ott konkrétan fel lehetne mérni a tennivalókat és azok anyagi vonzatát. Aztán ezek ismeretében mindenképpen érdemes leülnie a feleknek, konzultálni a jövőről.  

 

Vége.

 

Bán Balázs, képviselő

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lesions equilateral regardless symptomatic: osteochondroma.

(edisoci, 2019.05.07 10:49)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Prescription</a> qkx.dehk.mezofalva2.eoldal.hu.aed.sc http://mewkid.net/buy-prednisone/

Questions precludes pertaining plaster hoops, perception, positive.

(oxeywimey, 2019.05.07 09:10)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone No Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20mg</a> noh.nzft.mezofalva2.eoldal.hu.qpe.bl http://mewkid.net/buy-prednisone/

Mezőfalva, Petőfi utca 4.

(Ács Sándorné, 2013.02.07 00:54)

Kedves Balázs! Kedves Olvasók!

Itt mondok köszönetet Bán Balázs kiállásáért Kishantos ügyében. Valóban azért fordultunk a Mezőfalvi Önkormányzathoz, hogy alakítsa ki álláspontját, adja elvi támogatását a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ megmaradásához, mint ahogy megtette ezt Hantos polgármestere. Kishantos közcélokat szolgáló nemzetközi hírű intézmény. A mintagazdaság 20 éve vegyszerek és műtrágyák nélkül művelt területei komoly szakmai és tudományos értéket jelentenek. Mindig is az a szándék vezetett minket, hogy segítsünk az embereknek. Minden munkánk, minden rendezvényünk ezt igyekszik szolgálni.

A polgármesterhez és az önkormányzathoz azért fordultunk, mert őket a közérdek képviseletére választották meg, arra esküdtek fel. Levelünk kezelése, és az a tény, hogy maga a polgármester is pályázatot nyújtott be földjeinkre - azt mutatja, hogy a magánérdekek Mezőfalván felülírják a közérdeket - amit egyébként már régóta éreztünk más ügyekben is.

Egy 20 éves múltra visszatekintő, a jövőt, a fenntarthatóságot szolgáló intézmény fennmaradása nem szempont, ha a polgármester családja profitálhat a megszűnéséből... Most legalább világosan látjuk, hogy mi a helyzet.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a mezőfalvi és hantosi gazdák többsége, akik jó eséllyel pályázhattak volna - nem tették, mert ők tiszteletben tartják a Kishantoson folyó munkát, a közérdeket. Isten áldja meg Őket érte! Egy egészséges közösség ilyen emberekre épül.

Köszönet mindenkinek, aki támogatja ügyünket!

Ácsné Éva
Földet vissza nem adunk!

(xyz, 2013.02.01 17:23)

Rossz helyen kopogtatott Á.Éva!Polgármesterünk is pályázott a földekre!!

ihkonyvtaros84@gmail.com

(Horváth István, 2013.01.31 20:14)

A könyvtár honlapját Bencze Brigitta tartja karban!

Re: ihkonyvtaros84@gmail.com

(Vörösmarty u. , 2013.02.01 17:11)

Köszönöm a kiegészítést!

Üdvözlettel:
Bán Balázs