Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Civil délután

2013.01.23

 

A keddi délután a civilek jegyében telt Mezőfalván. Előbb három órától a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében civil fórumot-, majd öt órás kezdettel közmeghallgatást (falugyűlést) tartottak a Kiss Kálmán Művelődési Házban.

 

A civil fórum nem új keletű jelenség. Örömmel tapasztalható, hogy Márok Csaba polgármesteren látszik, felismerte: ez egy rendkívül hasznos platform! A havonta-kéthavonta összehívott gyűléseken a civil szervezetek és szerveződések vezetői első kézből hallhatják az őket érintő információkat, és beleszólhatnak a nagyon is rájuk tartozó ügymenetekbe. Ez alkalommal a kulturális munkatervet vettük át töviről-hegyire, januártól-decemberig. Érdemes volt! Számos szervezési vadhajtást és amatőr elképzelést sikerült a civilek segítségével idejében tisztába tennünk. Így elkerülhető a gyakorlatban az ezekkel történő rendkívül kellemetlen szembesülés. Volt bennük már részünk elég… Egyértelműen szükség van erre, mert több szem többet lát, több fej többet gondol! Számomra örömteli, hogy ezt az álláspontot mintha már községünk első embere is osztaná. Ez mindenkinek csak előnyére válhat.

 

A közmeghallgatáson körülbelül negyvenen foglaltak helyet. Jó lett volna, ha még többen jönnek! Sajnos azonban ennek nincs hagyománya Mezőfalván. Megítélésem szerint évente egyszer, „nagyon muszájból” - mert hiszen ezt előírja a törvény - kevés falugyűlést tartani. Merem állítani: hosszútávon negyedévente biztosan igény lenne egy ilyen összejövetelre! Rövidtávon pedig így lehetne bejáratni a „dolgot”, rászoktatni erre a lakosságot és világossá tenni, hogy igenis érdeke a megjelenés, valamint a véleményformálás. Kialakítani azt a képet, miszerint ide nem hiábavaló időtöltés elfáradni! Szerte kellene foszlatni a közhiedelmet: „itt úgysem számít a gondunk, a véleményünk…”. Ehhez azonban közös akarat és elköteleződés kellene. A mostani „éves” hűen bizonyította: olyan problémák is terítékre kerültek, melyekkel valamilyen ok miatt nem találkozunk. Minden embert más érint és foglalkoztat jobban, ezért lennének igen fontosak a háromhavonta történő „nagy” találkozások a lakossággal.  

 

Polgármesterünk mondata, miszerint: „jó hangulatú volt ez a beszélgetés, elképzelhető, hogy több ilyen is lesz az évben”, reményt keltő volt számomra. Hátha egyszer a civil fórum után a közmeghallgatások is méltó helyükre kerülnek községünk közéletében.

 

Bán Balázs, képviselő

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kiss Kálmán Művelődési Ház

(Ijjas Gizella, 2013.03.19 13:53)

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Levelem mottójául választhatnám az "újságírás vadhajtásai" címet is, de nem szándékom, hogy egyéni céloktól vezérelt - ámbár közösséginek álcázott- internetes portálok ügyeibe ( vagy ahogy Ön sajátosan megfogalmazná "ügymeneteibe") beleszóljak. Ez esetben ugyanis elkerülhetetlen lenne a saját hírlapírói képességével és rendkívül szubjektív látásmódjával való "kellemetlen szembesülés".
A munkatervnek ugyanis nem szervezési, hanem elnevezéséből adódóan tervezési hibái lehetnek.
Az "amatőr elképzelések" közös tisztába tétele helyett pedig - a hiteles tájékoztatás és a vizuális szemlélettel bíró olvasók képzavar okozta megbotránkozásának elkerülése érdekében- kívánatos lenne néhány konkrétumot is elővarázsolni rendszeralkotó ötleteinek pólyájából.

Emellett javasolom Önnek -"mivel több szem többet lát"- a civil szféra részéről szerkesztői tevékenységébe vonjon be minél több tehetséges és tájékozott embert, mert a szerkesztőbizottság "egy rendkívül hasznos platform". Talán még az érvek és indokok nélküli kritikai szemléletet is felváltaná a településünk közösségi életének színesebbé tételét szolgáló és egymás megbecsülésén alapuló közös gondolkodás. Ekkor valóban joggal felkiálthatnánk: "érdemes volt"!
Osztva az Ön álláspontját, mely szerint "több fej többet gondol", a jövőben nem kívánom eltűrni azt, hogy településünk lakosai előtt szándékosan negatív színben tüntessen fel, és munkámat becsmérlő kifejezésekkel illesse.

Tisztelettel: Ijjas Gizella

Re: Kiss Kálmán Művelődési Ház

(Bán Balázs, 2013.03.19 20:13)

Tisztelt Ijjas Gizella!

Örömmel tapasztaltam, hogy ezúttal vállalta nevét levele kapcsán. Azt azonban sajnálom, hogy írását ennyire eldugta. Utólagos engedelmével gondoskodom róla, hogy ezt a gyaníthatóan "csapatmunkában" írt alkotást minél többen megismerhessék.

Két dologra felhívnám figyelmét: Ön közszereplő, ahogyan én is, így aztán mindkettőnknek többet kell eltűrnünk, mint aki nem az. Éppen ezért sértésnek szánt, (az Ön szavaival élve "becsmérlő") megjegyzéseit nem kívánom kommentálni. Azt az olvasókra bízom...

A másik: sorozatosan és örömmel tapasztalom, hogy lelkes olvasóim között tarthatom Önt számon! Tartsa meg jó szokását! Ebből eredően viszont igen furcsának találom, hogy "néhány konkrétum elővarázsolását" hiányolja. Ha nem csupán olvas, hanem értelmez is, akkor ezek mind itt, mind a mezofalva.eoldalon rendre megtalálhatók.

Valóban optimális közegben mindezeket meg lehetne beszélni, közösen tisztába lehetne tenni. Én örülnék ennek a legjobban! Sajnos azonban az évek során kifejtett személyközi próbálkozásaim (volt itt szép szótól kezdve a kemény megnyilatkozásig minden már), melyek a közös tevékenység irányába igyekeztek mutatni, rendre csődöt mondtak...

Természetesen bennem is van jó néhány hiba, ezt nem is tagadom, miként azt sem: a magam részéről igen sajnálatosnak, ámde törvényszerűnek tartom, hogy ide jutottunk...

Üdvözlettel:
Bán Balázs

Re: Kiss Kálmán Művelődési Ház

(Nasa(R), 2013.03.19 23:04)

Gizike te inkabb tanuld meg hasznalni elobb a szamitastechnikat, es ne mas hatan massz ki a sz@rbol, utana irogass ilyen helyeken. Ha a nem lennenek az ilyen vadhajtasok, amiket te valoszinuleg megerteni sosem fogsz, akkor meg az emberek a hivatalos kozlesekre kellene hagyatkozniuk. Tedd ossze a ket kezed a tobbi ingyenelovel egyutt, hogy vannak meg olyan emberek a faluban, mint a Horvath Laci es a Ban Balazs! Ha nem lennenek a hatad mogott olyanok, akik csinalnak is valamit, a kert vegeben eggyelhetned a repat. Aki nem ert valamihez az legalabb legyen annyira ertelmes, hogy csendben marad. Neked az a nagy szerencsed az eletben, hogy a poshadt vizben is megelsz. Addig orulj amig masok takaritjak helyetted.
Jah igen, es ha esetleg el akarnal erni, ami akkor sem sikerult amikor kellett volna, az elerhetosegeimet megtalalod ott ahol mindenki mas is. De szemelyesen is elmagyarazom szivesen milyen az, amikor valaki ert a szakmajahoz. Esetleg torodj a magad dolgaval es probald meg a munkadat legalabb tizedannyira szakmailag vegezni amennyire a Balazs teszi. Ha esetleg lenne olyan szo amit nem ertesz, ajanlom az online ertelmezo keziszotarak hasznalatat
Ekezeteim meg azert nincsenek mert mobilrol irok, es lusta vagyok ennyi energiat rad szanni.

Nasa(R)

Mottó: Nem zörög a haraszt....

(xyz, 2013.03.19 22:36)

Tisztelt Ijjas Gizella!

A levele már-már felháborító is lehetne, de inkább megmarad a komikus kategóriában, a tartalma és a hangvétele miatt egyaránt. Az pedig különösen érdekes, hogy a levél a stílusában két különböző egységre bomlik.

Nem értem, miből gondolta, hogy képes lesz "lejáratni" Balázst ebben a témában, hiszen akik rendszeresen olvassák a cikkeit, tudják, hogy igaza van. Nem felelőtlenül dobálózik a szubjektív véleményével, azok kellően megalapozottak és indokoltak.

Nem Balázs az, aki egyéni célok megvalósítására törekszik, ezt Önnek nagyon is jól kellene tudnia. Ha Ő nem lenne, a lakossághoz az információk töredéke jutna csak el, az is torzítva, de Önnek ezt is nagyon jól kell tudnia. Nem tudom ki képes konkrétumokat elővarázsolni, ha nem Ő, ez az oldal csak azokkal van tele. Azt, hogy kinek milyen képességei vannak, inkább ne firtassuk, a fejlemények önmagukért beszélnek, máskülönben nem kelt volna ki ennyire magából egy ilyen enyhe kritika miatt. Ez sajnos arra utal, hogy nem bízik eléggé önmagában és valahol jogosnak érzi a kritikát, ezért képes ez Önt ilyen mértékben bántani. Az alaptalan kritika lepereg az emberekről....

Ennek a témának a végtelenül sértődős, hisztis lereagálásával Ön tünteti fel magát negatív színben, ez nem méltó egy közszereplőhöz. Vajon ezt nem tudta volna személyesen elmondani Balázsnak? Csak neki van bátorsága ehhez? Próbálja meg a kritikát az építő jellegű oldaláról megközelíteni, ne úgy hozzá állni, hogy az csak becsmérlő lehet, mert ez közel sem volt az. Gondolom ahhoz is volt már szerencséje, mikor felhagyott a tanári karrierrel, így meg tudja különböztetni az árnyalatokat.

Ha Ön ennyire tájékozott, akkor nem tudom mire alapozza azt az elképzelését, hogy Ő az egyéni véleményét hangoztatja a cikkei során, és nem épít a lakosság véleményéből, mint, ahogyan tette azt itt feljebb is, éppen idézet formájában. Ki kell, hogy ábrándítsam....

Nagyon érdekes, hogy javasolja Balázsnak a saját álláspontjait, de arról már nem ír, hogy ezt Ön is megtenné a lakossággal vagy épp a civil fórumokkal, hiszen ebben az esetben azok a problémák nem merülnének fel.

Tudja, az ellen, hogy a munkáját ne lehessen negatív színben feltüntetni, valóban tenni kell valamit, de nem azt, hogy itt sír. Konkrét ellenpéldákat nem tud felhozni?! Mégis miben nincs igaza Balázsnak? Ha már ennyire szükségesnek érzi, hogy megvédje magát, legalább alaposan, felkészülten tegye, mert azzal, hogy a nevét adta ehhez az irományhoz, saját magát járatja le.

Üdv:
Egy lakos a sok közül, akinek valószínűleg már megint nem fog számítani a véleménye, de tiszta szívből kívánja, hogy a közös együttműködés rögös útjára lépjenek végre, habár a levele nem sugallja, hogy hajlana ez irányba.... Inkább erről írt volna...Na, azon meglepődtem volna, de kellemesen!
Lepjen meg minket, Kedves Gizella!